Johdanto

”Muutoin olen terve ja reipas, vaikka olen myös >>rellestänyt>>. Viime aikoina olen kuitenkin taas elänyt melkein spartalaisesti, ja niin aion tehdä Tuonelan porteille saakka; sillä monenlaisissa oloissa voi ihminen kokea iloa ja onnea, mutta onnellisin hän on kieltäymyksessä ja pidättyvyydessä.”

—Aleksis Kiven kirje ystävälleen Robert Svanströmille, 5.1.1868.
Aleksis Kivi oli myös taiteellisesti lahjakas. Kuva: SKS

Aleksis Kivi oli taiteellisesti lahjakas. Kuvassa Aleksis Kiven piirros Doctor Joh. Georg Rosenmüllerin teoksen Religionshistoria för Barn af (1828) toisen laitoksen takakannessa. Piirros esittää Nurmijärven Palojoen kylää. Kuva: SKS

Aleksis Kiven persoona on askarruttanut lukijoiden ja tutkijoiden mieliä vuosikymmeniä. Kiinnostuksen kohteena ovat olleet niin Kiven syntyperä, ulkonäkö, luontosuhde, mahdolliset rakkaussuhteet kuin ystävien ja vihamiestenkin vaikutus. Oliko Kivi herkkä kritiikin musertama runoilija, erähenkinen metsämies, sivistynyt kirjallisuuden mullistaja, väärin kohdeltu ja -ymmärretty taiteilijanero, alkoholi- ja mielenterveysongelmien piinaama ihminen tai kenties tätä kaikkea vai jotain ihan muuta? Monet tulkinnat ovat saaneet pontta Kiven traagisesta elämäntarinasta.

Kiven persoonaa ympäröivää mysteeriä lisää se, ettei Kivestä tiettävästi ole olemassa ainuttakaan valokuvaa tai hänen elinaikanaan maalattua muotokuvaa. Useimmat tulkinnat Kiven ulkonäöstä perustuvat Albert Edelfeltin tekemään piirrokseen, jonka mallina oli Kiven ystävän Albert Forssellin tekemä, ja nyttemmin kadonnut, piirros. Forssellin mallina oli kyllä Aleksis Kivi, mutta piirustuksen tekohetkenä Kivi oli ollut kuolleena jo neljä päivää.

Kuva: SKS

Sivu Aleksis Kiven kirjeestä ystävälleen Kaarlo Bergbomille. Kuva: SKS

Kiinnostavaa lisäväriä Kiven persoonan tutkimukseen tuovat hänen kirjoittamansa kirjeet. Kirjeenvaihto oli 1800-luvun Suomessa tärkeimpiä yhteydenpidon ja tiedonvälityksen keinoja. Kivi kirjoitti kirjeitä perheenjäsenilleen, tuttavilleen, ystävilleen ja tukijoilleen. Kirjeiden aiheina olivat usein rahahuolet, asuinpaikat, terveys ja kirjoitustyöt. Vaikka kirjeet ovat avanneet uusia näkökulmia Kiven elämään, on hänen henkilökuvansa silti joiltakin kohdin arvoitus.


Lainaukset:
Aleksis Kivi: Kirjeet – kriittinen editio, Niemi, Juhani (toim.) et al. SKS/2013