Miksi Aleksis Kivi on tärkeä?

Miksi Aleksis Kivi on tärkeä? Elämäkerta Mitä Aleksis Kivi kirjoitti? Aleksis Kiven mukaan nimettyä Tehtäviä

Albert Edelfeltin piirros Aleksis Kivestä Suomen Kuvalehdessä 15.5. 1873. Kuva: Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot, Suomen kuvalehti no 10/ 1873

Aleksis Kiveä kutsutaan Suomen kansalliskirjailijaksi ja suomenkielisen kaunokirjallisuuden isäksi. Kivi osoitti, että suomen kielellä voi kirjoittaa korkeatasoista kirjallisuutta. Siksi hän kuuluu Suomen kulttuurihistorian merkkihenkilöihin.

Valtiolliset olot ja kielet 1800-luvulla

Suomi oli vuosisatojen ajan osa Ruotsia. Ruotsin vallan aikana ruotsin kielestä tuli hallinnon ja virkamiesten kieli. Koulusivistys kuului vain niille, jotka osasivat ruotsia. Suurin osa kansasta puhui kuitenkin suomea.

Vuonna 1809 Suomesta tuli Venäjän keisarin hallitsema autonominen suuriruhtinaskunta.  Suomalaiset saivat laajat oikeudet päättää maan sisäisistä asioista, mutta perimmäinen päätösvalta asioihin oli Venäjän tsaarilla.

Kiven aikana useat ajattelivat, että suomi ei kelpaa koulutuksen kieleksi eikä suomeksi voi kirjoittaa kaunokirjallisuutta. Mikael Agricolan Uuden testamentin suomennos oli valmistunut vuonna 1548. Lukutaito oli kuitenkin harvinainen kansan keskuudessa, vaikka papit ja lukkarit opettivatkin kansaa lukemaan.

Aleksis Kiven aikana kielikysymyksistä keskusteltiin ja kirjoitettiin kiivaasti. Puhuttiin niin sanotusta kieliriidasta, jonka osapuolet olivat ruotsinkieliset eli svekomaanit ja suomenmieliset eli fennomaanit. Monet fennomaaneista kuuluivat sivistyneistöön eivätkä olleet suomenkielisiä, vaikka ajattelivat suomenmielisesti.

Aleksis Kivi ja suomenkielisen kirjallisuuden synty

1800-luvulla virisi halu parantaa suomen kielen ja samalla suomenkielisten ihmisten asemaa. Kun Kalevala julkaistiin vuonna 1835 monet huomasivat, että suomenkielistä runoutta oli ollut olemassa jo kauan, vaikkakin suullisessa muodossa.

1800-luvulla monet kannattivat suomen kielen aseman vahvistamista, mutta kaikki eivät pitäneet Aleksis Kiveä oikeana henkilönä tähän työhön. Jotkut pitivät suomen kieltä vielä liian kehittymättömänä kaunokirjalliseen ilmaisuun.

Kivellä oli sekä arvovaltaisia tukijoita että vastustajia. Ristiriitaisen suhtautumisen ymmärtää paremmin, kun muistaa, että Kiven aikana kieliasiat herättivät voimakkaita mielipiteitä.

Suomenkielisellä kirjallisuudella oli vain vähän lukijoita 1800-luvulla. Kivi olikin elinaikanaan melko tuntematon kirjailija eikä hänen teoksiaan juuri myyty. Joitakin Kiven näytelmiä palkittiin ja esitettiin kuitenkin jo hänen elinaikanaan.

Kivi teki arvokasta työtä, mutta joutui elämään pienillä ansioilla. Hän kuoli köyhänä ja sairaana vuonna 1872. Kivi oli kuollessaan 38-vuotias.

Suomenkielinen kirjallisuus syntyi ja kehittyi Kiven pioneerityön ansiosta. Muun muassa Juhani Aho ja Minna Canth aloittivat kirjailijoina 1880-luvulla. Suomalaisessa kulttuurielämässä alkoi kansallisromantiikan aika. Samassa yhteydessä Kiven teokset löydettiin ja niiden arvo tunnustettiin. Kivestä tuli monen taiteilijan innoittaja ja esikuva.