Aleksis Kiven mukaan nimettyä

Miksi Aleksis Kivi on tärkeä? Elämäkerta Mitä Aleksis Kivi kirjoitti? Aleksis Kiven mukaan nimettyä Tehtäviä
. Seitsemän Veljestä

Seitsemän veljeksen mukaan nimetyn Fazerin suklaan käärepaperi. Kuva: F. Tilgmann, kirjapaino/ Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0

Aleksis Kiven tai hänen tuotantonsa mukaan on nimetty muun muassa katuja, teitä, palkintoja, urheilutapahtumia, olutta, viiniä, suklaata ja koruja.

Aleksis Kiven katu, Aleksis Kiven tie tai Kiventie löytyy usealta suomalaiselta paikkakunnalta. Muita suosittuja teiden nimiä ovat Impivaarantie, /-katu, /-kuja tai -raitti sekä Jukolanahde/ -katu/ -kuja tai -tie. Yhteensä Kiven tai hänen teostensa mukaan nimettyjä katuja, teitä ja kujia on useita satoja. Henkilön mukaan nimetyt tiet, esimerkiksi Eskontie tai Laurinkatu, eivät kuitenkaan ole varmuudella  kaikki saaneet nimeään Kiven teosten mukaan.

Aleksis Kiven mukaan nimettyjä puistoja ja kouluja on useilla paikkakunnilla, muun muassa Helsingissä ja Nurmijärvellä. Myös kaupunginosia ja julkisia rakennuksia on nimetty Kiven mukaan. Esimerkiksi Tuusulan varuskuntatalot Hyrylässä ovat saaneet nimensä seitsemältä veljekseltä.

1200 270

Aleksis Kiven tien puiston rakentaminen Nurmijärven kirkonkylässä 1931. Aleksis Kiven patsaan pystytys. Kuva: Nurmijärven museo

Jukolan viesti ja Impivaaran juoksu ovat Kiven mukaan nimettyjä urheilutapahtumia. Turussa on myös Impivaara-niminen uimahalli.

Uudellamaalla on Seitsemän veljeksen vaellusreitti, joka alkaa Helsingistä Aleksis Kiven patsaalta ja päättyy Hyvinkäälle. Nurmijärvellä reitti kulkee Aleksis Kiven maisemissa Vantaanjoen varrella.

Nurmijärven vaakunasta löytyvät Jukolan veljekset. Olof Eriksson suunnitteli vaakunan Harald Hellströmin alkuperäisehdotusta mukaillen.

On myös Venla-patsas, nuori Aleksis -palkinto, Lea-palkinto sekä muita Kiven mukaan nimettyjä palkintoja, kuten Nurmijärvellä jaettava kulttuuripalkinto Konstiniekka. Konstiniekka on Aleksis Kiven käyttämä taiteilijaa tarkoittava sana.

Myös kaupallisia tuotteita on nimetty Kiven mukaan. Arabia teki aikoinaan Seitsemän veljestä -astioita. Fazerin tuotantoon on vuosien aikana kuulunut muutamia Aleksis Kiveen liittyviä makeisia. Seitsemän veljestä -karamelleja on ollut tuotannossa 1910-luvulla kaksi erilaista sarjaa. Vuonna 1953 tuotannossa oli Aleksis Kivi -suklaamitali, jonka suunnitteli Gitti Heikel.

Vuonna 2000 julkaistiin Aleksis Kivi -aiheinen hopeinen juhlaraha. "Minä elän" -juhlarahan suunnitteli kuvanveistäjä Erja Tielinen.

Aleksis Kivi -aiheisia postimerkkejäkin on julkaistu useita. Kuvia postimerkeistä löytyy Postimuseon sivuilta.