Siuntio

"Minä menestyn taas hyvin täällä maalla. Matkaltani tänne en tunne vielä mitään rasituksia terveydelleni, ja minä toivon, että viimein kaikki käy hyvin. Itse kulku tänne oli hyvin hauska. Tie oli oivallinen, ilma kaunis ja luonto vielä täydellisesti kesäinen, ja kuvailukseni voima tuntui vilkkaammaksi kuin koskaan ennen. Tultuani viimein matkani päähän, otettiin minua vastaan ilolla, joka liikutti mieltäni."

—Aleksis Kiven kirje ystävälleen Albert Forssellille 23.8.1864 Siuntiossa.
Uusi Fanjunkars Siuntiossa. Kuva: Susanna Kovanen

Uusi Fanjunkars Siuntiossa. Kuva: Susanna Kovanen

Siuntion Fanjunkars on Aleksis Kiven tunnetuimpia asuinpaikkoja. Ennen asettumistaan Fanjunkarsiin Kivi asui lyhyitä jaksoja Siuntiossa eri osoitteissa. Tuohon aikaan Siuntio oli ruotsinkielistä seutua.

Kesän 1863 Kivi asui Fanjunkarsin tilan mailla sijainneessa pienessä jahtivouti Kareliuksen mökissä, jota  kutsuttiin myös  "Alppilaksi", koska se oli korkean mäen juurella. Mökissä asuessaan Kivi kirjoitti Kullervoa ja Nummisuutareita. Mökki siirrettiin Seurasaaren ulkomuseoon 1913. Tulipalo tuhosi sen jo samana vuonna ja tilalle rakennettiin uusi entisen näköinen rakennus.

Siuntiossa sijaitseva Fanjukars oli Kiven asuinpaikka kahdeksan vuoden (1863-1871) ajan. Taloa emännöi Charlotta Lönnqvist, joka  tarjosi Kivelle kodin ja työrauhan.

Kivi kirjoitti Fanjunkarsissa pääosan tuotannostaan. Muun muassa Seitsemän veljestä on kirjoitettu siellä.

Fanjunkars on toiminut vuosien mittaan yksityisasuntona ja alakouluna. Vuonna 1934 rakennuksesta tehtiin Siuntion kotiseutumuseo, ja Aleksis Kiven huone entisöitiin saman kaltaiseksi kuin se oli kirjailijan siellä asuessa. Jatkosodan jälkeen tehdyssä rauhansopimuksessa Porkkalan alue, johon Siuntio kuului, luovutettiin Neuvostoliitolle, minkä seurauksena Fanjunkarsin torppa hävitettiin kivijalkaa myöten.

Taloa ryhdyttiin rakentamaan uudelleen 2000-luvun alussa. Vuonna 2006 Uusi Fanjunkars vihittiin Aleksis Kiven muisto- ja kulttuuritaloksi.


Lue lisää:
Fanjunkars
Aleksis Kiven elämä - Esko Rahikaisen artikkeli Siuntion kunnan sivuilla
Rahikainen, Esko: Fanjunkars. Aleksis Kiven kirjailijakoti, Pro Fanjunkars -säätiö, Aleksis Kiven Seura /2008

Tarkiainen, Viljo: Aleksis Kiven oleskelusta Siuntiossa. Eripainos Kirjallisuudentutkijain Seuran vuosikirja 3: Aleksis Kiven satavuotismuisto 10.X.1934


Lainaukset:
Aleksis Kivi: Kirjeet – kriittinen editio, Niemi, Juhani (toim.) et al. SKS/2013