Nurmijärvi

”Muutoin tahdon valmistaa sinua siihen, että Nurmijärvellä ei ole mitään mielenkiintoista tarjottavaa sen enempää luonnon kuin taiteenkaan puolesta; maisemia ei ole minkäänlaisia, ei kukkuloiden ja laaksojen romanttisia ryhmiä; silti ovat nämä seudut minulle kauneimmat maan päällä...”

Aleksis Kiven kirje ystävälleen Robert Svanströmille, 11.7.1863.

”Kotikyläni nimi on Palojoki ja se on ensimmäinen kylä, joka tulee vastaan tiellä Porvoosta Turkuun, kun olet saapunut Nurmijärven maille.”

Aleksis Kiven kirje ystävälleen Robert Svanströmille, 11.7.1863.
Kuva: Susanna Kovanen

Aleksis Kiven syntymäkoti. Kuva: Susanna Kovanen

Aleksis Kiven syntymäkoti sijaitsee Nurmijärven Palojoella. Kivi aloitti koulun Nurmijärvellä ja muutti 12-vuotiaana Helsinkiin jatkamaan koulunkäyntiä. Hänen isänsä, räätäli Stenvallin, perheelleen 1824 rakennuttama kotitalo ympäristöineen oli Kivelle rakas koko hänen elämänsä ajan.

Kiven vanhempien kuoltua kotitalo huutokaupattiin 1860-luvulla työmies Lemmille. Kivi haaveili talon ostamisesta, mutta ei voinut toteuttaa kauppaa varojen puutteen takia. Hänen haltuunsa jäi talosta vain vähän irtaimistoa.

Työmies Lemmin tiedetään myyneen talon viimeistään vuonna 1890 Johan Grothille, joka perusti taloon kyläkaupan. Kauppaa varten rakennuksen yläkerta purettiin, huonejakoa muutettiin ja sisäänkäynti siirrettiin talon toiselle puolelle. Talo entisöitiin alkuperäisen mukaiseksi 1950-luvun taitteessa.

Nurmijärvi, Aleksis Kiven synnyinkoti Palojoella, 1930.

Aleksis Kiven syntymäkoti Palojoella ennen restaurointia vuonna 1930. Kuva: Nurmijärven museo

Aleksis Kiven syntymäkoti on toiminut museona vuodesta 1951. Vuonna 1965 talo siirtyi Aleksis Kiven Seuralta Nurmijärven kunnalle.

Syntymäkodin vieressä on Kiven nimeämä Taaborinvuori, jonne perustettiin 1970-1980-lukujen vaihteessa museoalue. Alueella järjestetään museonäyttelyjen lisäksi kulttuuritapahtumia.


Lue lisää:
Hannes Sihvon opas Aleksis Kiven jalanjäljillä
Kauppinen, Eino: Aleksis Kiven syntymäkoti Nurmijärven Palojoella. Nurmijärven kunta/1970
Kauppinen, Eino: Pieni opas Aleksis Kiven muistojen maille. Nurmijärven kotiseutulautakunta/1984


Lainaukset:
Aleksis Kivi: Kirjeet – kriittinen editio, Niemi, Juhani (toim.) et al. SKS/2013